Hovedpartnere i Piloten
Det er rundt 50 ledende norske industriselskaper, Forsvarsmateriell, Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Sjøforsvaret, Forsvaret og Klima – og miljødepartementet som deltar i piloten. I tillegg tilrettelegger DNV for arbeidsgruppene i prosjektet.
Bakgrunn
I arbeidet med å modernisere Sjøforsvarets flåte, spiller bærekraft og reduserte utslipp av klimagasser en nøkkelrolle. Pilotstudien utforsker mulighetene for bærekraftige løsninger til de kommende standardiserte fartøyene som skal til Forsvaret. Denne studien er et viktig skritt i utviklingen av en fremtidsrettet og bærekraftig flåte for både Kystvakten og Marinen.
I juni 2024 vedtok Stortinget Langtidsplanen for forsvarsektoren 2025–2036. En av de største satsingene er utviklingen av fremtidens Sjøforsvar, med inntil 28 nye standardiserte fartøy – 10 havgående og 18 kystnære. Disse fartøyene skal baseres på moderne, kommersielt tilgjengelige løsninger som er tilpasset militære behov. Sjømilitære fartøy er i dag Forsvarets største kilde til klimagassutslipp, og derfor er det avgjørende at ny flåteutvikling setter bærekraft i fokus.
Pilotstudiens mål
Formålet med pilotstudien er å identifisere og vurdere teknologier og løsninger som kan gjøre de nye fartøyene mer bærekraftige. Dette inkluderer å:
- Utforske alternative drivstoff og ny teknologi
- Øke energieffektiviteten og optimalisere operasjonsmønstre
- Gjennomføre tekniske og økonomiske vurderinger av ulike løsninger
Studien tar utgangspunkt i de konkrete behovene for de kommende fartøyene, og resultatene vil bidra til å sette standarder for kravspesifikasjoner og bærekraftsmål i fremtidige offentlige maritime anskaffelser.
Endelig pilotmål
Bruk av resultatene fra pilotstudien til støtte i utforming av krav til anskaffelse av standardiserte fartøy.
Leveranser
Resultatene fra pilotstudien vil bli dokumentert i en rapport og en presentasjon, og vil være et viktig innspill i Forsvarsmateriell sitt arbeid med utvikling av nye standardiserte fartøy til Sjøforsvaret. Disse resultatene kan også brukes som referanse i andre offentlige og private maritime prosjekter, noe som gir studien en bredere nasjonal betydning.
Gjennom dette prosjektet kan Norge ta en ledende rolle i utviklingen av grønne og effektive militære fartøy. Samtidig vil pilotstudien bidra til å styrke norsk forsvarsindustri og etablere bærekraft som en integrert del av fremtidens maritime løsninger.
Status
Piloten ble startet opp i oktober 2024.