Skrogvask med oppsamling

Bakgrunn

Begroing på skipsskrog er en betydelig kilde for utbredelse av skadelige fremmede arter i nye miljøer. Konsekvenser kan være dramatiske for eksisterende liv i sjøen.

Samtidig gir begroing økt energibruk og utslipp fra skip.

For å minimere både økologiske trusler, klimagassutslipp og drivstofforbruk er det derfor viktig å finne effektive måter å hindre begroing på skrog og på en miljøvennlig måte fjerne begroing fra allerede begrodde skrog.

Bergen Havn og Oslo Havn har innført forbud mot skrogvask, dersom skrogvaskeutstyr ikke har oppsamling og er forhåndsgodkjent. Forurensing fra skrogvask innebærer nemlig stor risiko for spredning av fremmede arter.

New Zealand og Australia har i praksis innført påbud om skrogvask før et skips ankomst. I Norge har Sjøfartsdirektoratet startet en lignende prosess med å få på plass obligatoriske krav.
Det er imidlertid usikkerhet knyttet til hvordan en skal godkjenne skrogvaskeutstyr med oppsamling.

IMO har utviklet retningslinjer for håndtering av begroing på skip og belyser at vaskeutstyr skal bestrebe effektiv oppsamling hvis skrogvask utføres på makrogroe. IMO har også laget et første utkast til retningslinjer for skrogvask hvor det er satt grenseverdier og forslag til testing av skrogvaskeutstyr.

Men IMO har ikke spesifisert hvordan man skal måle effektiv oppsamling.

Bergen Havn og Oslo Havn har – sammen med DNV – derfor utarbeidet et utkast til en testprosedyre for godkjenning av skrogvaskeutstyr. Prosedyren skal være i tråd med IMO’s foreløpige anbefalinger og inkluderer en test for å måle oppsamlingskapasitet i et lukket anlegg, samt full-skala testing i en havn.

Prosedyren må imidlertid utprøves og videreutvikles til en praktisk fremgangsmetode med veiledning og definerte grenseverdier i tråd med nært forestående krav.

Pilotstudiens mål

Denne pilotstudien skal sette Bergen Havn og Oslo havn i stand til å godkjenne skrogvaskutstyr med oppsamling, gjennom å utvikle og teste en praktisk metode for å måle utslipp av organismer, biocider og mikroplast fra bunnstoff.

I arbeidet bør det også sees på muligheter for å bruke sensor-teknologi som kan måle på utslipp under enhver vaske operasjon.

I pilotstudien skal en:

• Gjennomføre praktisk prøvetaking av vaskeutstyr med oppsamling for å bygge erfaring
• Videreutvikle prosedyren utviklet av Bergen Havn og Oslo havn og etablere den som en test metode for bruk i forhåndsgodkjenning av utstyr for skrogvask med oppsamling
• Bruk av resultatene fra testingen til å utforme en fritt tilgjengelig test metode

Endelig mål for piloten

• Bidra til økt bruk av kostnadseffektivt vaskeutstyr med effektiv oppsamling i Bergen Havn, Oslo havn, og andre havner.

 

Følg oss

Ikke gå glipp av nyheter eller arrangementer. Følg oss på X/Twitter og LinkedIn, eller meld deg på nyhetsbrevet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev (se arkiv)

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.